Trouwambtenaar / BABS Limburg

Een trouwambtenaar of buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) is door de gemeente aangesteld om huwelijken binnen de gemeente te voltrekken. Een BABS is beëdigd bij de rechtbank. Het stukje “buitengewoon” betekent dat de “ambtenaar” verder niet werkzaam hoeft te zijn bij de gemeente. Hierover bestaan nogal wat misverstanden. Zelfs op een van de grote trouwsites The Perfect Wedding staat hierover onjuiste informatie. Zij verwarren een buitengewoon ambtenaar (BABS) met een trouwambtenaar voor een dag. Die laatste is meestal een vriend of familielid die eigenlijk geen trouwambtenaar is. Over het algemeen dient er voor de rechtsgeldigheid een echte trouwambtenaar aanwezig te zijn bij het huwelijk.

De meeste van onze sprekers zijn geen BABS. Dit betekent dat zij niet gebonden zijn aan de regels van een officieel burgerlijk huwelijk en dat de ceremonie veel persoonlijker en met veel meer gevoel kan worden voltrokken.

Veel mooie locaties zijn geen officiële trouwlocatie van de gemeente, waardoor het niet mogelijk is om er een officieel huwelijk te laten voltrekken door een trouwambtenaar. Voor onze ceremoniesprekers is dit uiteraard geen probleem.


Ceremonie Limburg - Trouwen - Bruiloft